Знаци забраняващи движението по част от бул. „Черни връх“ станаха хит в социалните мрежи.

„Историческо. Доживяхме и първият частен булевард да изникне в София”. Това са само част от коментарите под снимките, а те са стотици. Знаците забраняват движението на пешеходци по тротоара и прилежащото пътно платно. Това гласи една от табелите.

С огради или с колчета и вериги улици в София се отцепват от години. Случаите са десетки. Така обикновено собствениците си ги връщат след като са реституирани, а общините нямат средства да ги откупят обратно. Днес частните улици в новите квартали, като че ли са нещо нормално.

Оказва се немалка част от улицте в квартал „Кръстова вада“ също се водят частни.

Стотина метра по-нагоре нова табела на бул. „Черни връх“ оказва, че преминаването в района дори и на пешеходци е незаконно. Тротоарът и платното посока център на булеварда също били частни.

Хората в квартала обсъждат на шега, че могат да преминат през този терен с летене или с овчарски скок.

Успяваме да се срещнем с представител на собственика на терена в съседство. Не крие, че именно той е сложил знака. Собственикът на имота не пожела да застане пред камерата ни. Сподели обаче, че поставянето на табелата е начин на протест срещу Столична община, защото по думите му половината от бул. „Черни връх“ е негова.

На същото мнение явно е и 33-и състав на Административния съд. Именно той постановява собственикът да се обезщети с малко над 17 хиляди лева, защото общината е застроила част от имота му при разширяването на булеварда от две на четири ленти. По думите му и до днес те не са платени.

След нашия сигнал знаците бяха демонтирани. Според общината отчуждителната процедура е приключила и знаците са незаконни.

Те посочват още, че сумата по обезщетението е преведена в служебна сметка, тъй като в хода на административното производство е установено наличие на искови молби към дружеството собственик

„Средствата ще се изплатят на лицето, което установи правото си по общия исков ред“, казват от Столична община.

Представител на собственика обаче твърди друго. По думите му съдебното решение не може да се обжалва и докато сумата не бъде преведена, те са в правото си да поставят табели. Постави и ултиматум на общината – в рамките на три дни табелите им да бъдат възстановени.