"Не вярвам, че има риск болниците да връщат пациенти и да затворят врати, защото основната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Много е трудно, когато ръководствата на лечебните заведения са поставени пред тежкото решение, кое да бъде техен приоритет, защото в разходната част те си заплащат абсолютно всичко".

Това коментира в „Тази сутрин“ бившият здравен министър Таня Андреева.

„В момента болниците работят със силно намален финансов ресурс. Здравната каса намали техните бюджети драстично, а лекарствата и изделията рязко качиха цените си“, добави той.

Зам.-директорът по лечебната част в УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов заяви, че положението в лечебното заведение не е много по-различно от това в останалите болници.

„Пациент, който се нуждае от хоспитализация, не е върнат. Към момента болница „Лозенец“ няма неплатени сметки“, добави той.

„Когато говорим за цените в здравеопазването и преди кризата те изостават с над четири пъти от другите цени в икономиката. Вследствие на кризата и инфлационната спирала, в която се намираме, това допълнително създава преса, която се вижда както в повишението на цените на тока, така и в нуждата на повишаване на заплатите. Тези лекари трябва да хранят семействата си“, заяви здравният експерт Аркади Шарков.

По думите му най-чистият механизъм за подпомагане на болниците е да се преизчислят клиничните пътеки на база на дейност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!