Пловдив се е наричал пристанище на интелектуалците и именно там твори и великият български поет и писател Иван Вазов. По това време той пише романа си „Нова земя“, който е посветен на Съединението. Драматургът Юрий Дачев претворява текстовете на Вазов в нова пиеса, която ще се играе на сцената на Народния театър.

„Романът е замислен като продължение на „Под Игото“ и Вазов, читателите и критиците са очаквали той да продължи славата, но романът е посрещнат хладно. Вазов приема това много тежко и години наред го преживява. Споделя, че даже му е минавало през ум да се откаже от писането“, коментира Дачев.

„Нова земя“, въпреки че носи вазовата влюбеност в епохалните събития, Вазов е много по-критичен. Той непрекъснато се пита. Пита и читателите дали са опазени идеалите от освободителната борба, или са сменени с други ценности“, допълва драматургът.

По думите му, когато с директора на Народния театър Мариус Донкин се спрели върху „Нова земя“, те разбрали, че ще заговорят с пиесата за проблеми, които са изключително актуални.

„Предпоследната глава на романа се казва „Съединението". Тя прелива от щастие, че то се е случило. Вазов продължава да вярва, че то е отворило много важен и нов път“, коментира Юрий Дачев.