Юлиан Вергов влиза в ролята на българския поет и писател Иван Вазов в новата постановка "Народът на Вазов" от Александър Секулов. Премиерата е на 7 и 8 октомври, в Народния театър. 

"Хубавото в спектакъла е, че виждаме Вазов не обожествяван. Както знаем, той много е бил плют, много е бил мразен. В постановката виждаме Вазов като човек, а не като икона или монумент." - споделя повече за същината на пиесата актьорът.

Заради ролята се налага Вергов да боядиса косата си.

"Безкрайно съм благодарен на гримьорите на "Народния театър". Но външно както изглежда Вазов, няма общо с това, което ще видим в постановката. Наистина излизаме от клишето, което сме си създали за него - монументът, който говори бавно, величествено и тежко."

Режисьор на "Народът на Вазов" е Диана Добрева. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова ("Аскеер" 2019 за сценография). 

Решението за тази роля взима трудно, а сценария вижда чак когато отива на първата репетиция. Текстът обаче го грабва от първата сцена. 

В постановката се говори на различни диалекти, но всичко е много разбираемо. Диалозите загатват и за факта, че Вазов е основоположник на много нови думи в българския език.

"Има една реплика, в която той използва думата "поруха" - това е буря, катастрофа, голям катаклизъм. Казва - "Няма я в речника, защото съм я измисли аз". Както и лъх, заник, изгрев, здрач и т.н."

Консултанти на спектакъла са Иван Илчев, професор по история в СУ "Св. Климент Охридски", член-кореспондент на БАН и Диана Иванова, доктор на филологическите науки, професор в катедрата по български език на ПУ "Паисий Хилендарски".