93-годишен пенсиониран щурман от военновъздушните сили се хвърли в ледените води на Черно море и спаси кръста на Йордановден по стар стил.

Датата е 19 януари, Йордановден по стар стил, когато Янко Янков спасява светия кръст на плажа в Синеморец. Възрастният мъж не скача за първи път – това е вторият кръст, който вади от водата.

Снимка: btvnovinite.bg

Някогашният офицер от военновъздушните сили е атеист, но пета поредна година скача да спасява Богоявленския кръст.

„Силата я черпя от гордостта, че след 67 години прекъсване на тая вековна, българска, източноправославна традиция, ние я възстановихме“, каза Янков.

Снимка: btvnovinite.bg

Силата на Янко успява да зарази и поведе и други смелчаци. „Аз се мажа със сгорещена мас и правя масаж, като започна от пръстите до горе – всичко си намазвам, масаж си правя и не чувствам абсолютно никакъв студ. Все едно, че е лятно време на плажа – от пясъка направо влизаш във водата“, посочи възрастният мъж.

Снимка: btvnovinite.bg

По негова инициатива се възражда хвърлянето на кръста на Богоявление по стар стил след 67-годишно прекъсване и от 2015 г. Янков участва в ритуала. В менюто му няма нищо специално.

Снимка: btvnovinite.bg


„На обед и вечер, редовно, от 1 до 2 чаши мавруд вино, като свърши виното – бира“, каза Янко. Макар да казва, че е здрав, възрастният мъж пак си пожелава здраве. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!