Трябва да има достатъчен период от време между изборите за президент и НС през есента, за да се подготвят машините. По-малко от две седмици между два типа избори е трудно реализуемо.

Това каза в "Тази сутрин" специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

„В момента имаме машини, които за да може да произвеждаме избори две в едно. Софтуерът трябва да се създаде на базата на базовите софтуери и съответно той трябва да се зареди в машината, за да може да изпълнява и президентски, и избори за Народно събрание, като такова нещо до момента не е правено“, добави той.

Експертът обясни, че софтуерът трябва да се модифицира и да премине през тестове за сигурност.

„Ако приемем, че имаме нужните пари и време, за да подготвим софтуера и той е изпитан, идва въпроса, когато машинно гласувате за два избора, то ще ви е нужно повече време, което означава, че ще се гласува по-дълго време и ще ни стигнат ли машините, които имаме до момента“, обясни Танев.

По думите му за големите секции има шанс да се стигне до лимита на машините.

„Има две предизвикателства – създаването на новата версия на софтуера за времето, което ще ни отдели държавата между началото на решението, че изборите ще бъдат две в едно и дали машините ще са ни достатъчни“, допълни той.