Фрапиращ случай от Плевен с извеждане на деца от семейството им след данни за насилие. Сигналът към социалните е подаден от училището на двете деца.

Преди около месец 11-годишно момиче се оплаква в училище, че баща й я е набил. Социалните извеждат детето заедно с 14-годишната й сестра от учебните часове и ги настаняват в кризисен център.

От социалната дирекция в Долна Митрополия реагират незабавно. Категорични са, че действията им са по закон и че се касае за физическо насилие в семейна среда. Освен оплакването на 11-годишната потърпевша, били констатирани и следи от физическо насилие.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че сигналът е еднократен, незабавно е предприета временна мярка за закрила. Децата са изведени от семейството, още докато са на училище и са настанени в кризисен център в Плевен без знанието на родителя.

Служителите в кризисния център увериха, че момичетата се чувстват добре. Искат обаче да се приберат у дома. Според социалните оттук нататък думата има съдът. Само той може да постанови кое е най-доброто за децата. В момента те са отписани от досегашното си училище.

Бащата Павлин Михайлов обясни в предаването „Тази сутрин”, че е ударил шамар на 11-годишната си дъщеря, защото си изцапала новите дрехи. Посегнал ѝ с пръчка. Той заяви, че съжалява, но не смята, че е лош баща. Не възпитавал децата си чрез насилие. Майка им ги е изоставила и сега той се грижи сам за тях.

Адвокатката му Татяна Кюркчиева твърди, че са нарушени правата на бащата и децата. Тя обясни, че според Европейската конвенция защитеният кризисен дом е място за лишаване от свобода. Подали са молба за свиждане, за да може той да вижда децата си.

Бащата и адвокатката му твърдят, че служителите в кризисния център са скрили написано писмо от 14-годишната му дъщеря. В него пише, че те искат да се върнат при него и не им позволяват да му се обадят по телефона.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато е в кризисния център 11-годишното момиче е прегледано от психиатър и му е поставена диагноза тежко психично заболяване. Назначено е лечение с три вида лекарства. В момента детето се намира в психиатрична клиника във Варна, където ще преценят какво е състоянието му. Бабата на момичето, която е с него, коментира, че никой не им дава информация.

На 11 април предстои съдът да се произнесе дали децата да бъдат настанени в кризисен център.