Българско семейство от София, което е било в близък контакт с италианска гражданка, заразена с COVID-19, ще бъде тествано за наличие на новия коронавирус.

По думите на председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски семейството изпитвало минимални грипоподобни симптоми.

Според информацията на Националния оперативен щаб те са били посетени от италианци, които няколко дни след завръщането си, информирали българските граждани, че са заразени с коронавирус.

Пробите се очакват този следобед. Техните проби също се очакват този следобед.

Мутафчийски подчерта, че у нас няма регистриран случай на новата зараза.

Той обясни, че във Военномедицинската академия са постъпили 9 души, които ще останат под наблюдение. Сред тях са и двама курсанти от Националния военен университет във Велико Търново. Те били извън страната по програма "Еразъм". 

Мутафчийски изтъкна, че е приет втори японски гражданин, които е с висока температура и грипоподобни оплаквания.

„Прави впечатление, че в повечето страни с регистриран COVID-19 се задържа по 1 случай”, допълни той.  

По думите му в страните около България - в Хърватия има 9 случая, в Гърция 7, в Румъния 4, а в Северна Македония - 1. В Испания обявиха и първата жертва. 

Също така подчерта, че за граждани, пристигащи от Южна Корея и Иран, се въвеждат същите мерки за контрол като на идващите от Италия.

Ген. Мутафчийски припомни, че най-голяма опасност за здравната система у нас остава сезонният грип, който изтощава медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

"Мерките срещу коронавирус са същите като мерките срещу грип. Смъртността при коронавирус е по-голяма, но масовостта на грипа е толкова голяма, че и смъртността от него е голяма", допълни директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

14 кутии с по 150 теста за коронавирус ще бъдсат получени от дарители. В борбата с епидемията се включи и "Фейсбук" - мрежата ще публикува безплатно съобщения за ситуацията  и ще премахва фалшивата информация за заболяването