Използвала ли е Русия термобарична (вакуумна) бомба в Украйна? Колко зловещо е това оръжие и как нанася поражения?

На този етап доказателствата са по-скоро косвени. Първото е още от началото на войната – кореспондент на Си Ен Ен е публикувал кадри в „Туитър“, на които се вижда влекач, който превозва установка за изстрелване на вакуумни бомби върху танково шаси. Тя се движи между Болгород в Русия и украинската граница.

Снимка: bTV

Следващите няколко доказателства са клипове, разпространени в социалните мрежи.

Термобарични боеприпаси може да се изстрелват от гранатомет или подвижна установка като тази на снимката по-горе, може и да бъдат и пуснати над целта като авиобомба.

Снимка: bTV

Как действа?

Преди снарядът да падне, има т.нар първичен взрив Той разпръсква във въздуха запалима смес или прахообразно вещество, а освен това чупи прозорците в близост и така облакът навлиза лесно в сградите и мазетата им.

След което следва втори истински взрив, който детонира веществото, направило реакция с кислорода. В момента, в който това се случи, се получава ефектът на вакуум (въздухът изгаря в голям радиус), температурата се качва до 3000 градуса, а шоковата вълна нанася смъртоносни поражения даже на хора, скрити зад дебели стени. Пораженията са чудовищни - бомбите с обемен взрив се смятат за най-мощните неядрени оръжия.

Ако приемем хипотезата, че подобна бомба се използва в жилищни районни за мирни граждани, става въпрос за военно престъпление. Ако се докаже, че подобно оръжие е използвано в Украйна, всички претенции на страната да заведе дела срещу Русия за такива военни престъпления биха били със сериозни основания.

Тепърва ще се разследва дали подобни вакуумни бомби са използвани от Русия в Украйна. Има предположения, че такава е използвана в Чернигов, в района на Харков - също.

„Бащата на всички бомби“

Още преди 15 години стана ясно, че Русия притежава мощна неядрена бомба.

Руската авиационна вакуумна бомба с повишена мощност (АВБПМ) става известна като "Бащата на всички бомби". Тя превъзхожда най-силната неядрена бомба на САЩ - GBU-43, неофициално наричана "Майката на всички бомби", с която американската армия ликвидираше терористи в Афганистан.

Снимка: bTV

Руската термобарична бомба е по-малка по размер от американския си аналог, но мощността ѝ е около 40 тона тротилов еквивалент, а това е почти четири пъти повече от "Майката на всички бомби". Освен това по радиуса на гарантираното поражение руският "татко" превъзхожда американската "майка" два пъти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!