50 години след откриването на Факултет "Екранни изкуства" в НАТФИЗ за първи път зрителите могат да видят приема за него в оригиналния риалити формат "Изпитът". Той е заснет от тазгодишните абсолвенти и проследява емоциите от кандидатстудентската кампания миналата есен. В YouTube канала на НАТФИЗ ще бъдат качени 15 епизода, а премиерните два вече са достъпни в платформата.

Това е вторият риалити формат на НАТФИЗ след "Класът" от 2022 г., разказващ за актьорските изпити в академията. Петте епизода имат над 300 000 гледания в YouTube и над 2,5 милиона гледания в TikTok.

„Идеята идва от ректора на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, който срещна голям отпор от всички – като за всяко ново нещо. Двата формата доказаха, че това е визия с бъдеще. Нашите студенти ще правят риалити, реклами, музикални клипове“, коментира Николай Йорданов, преподавател в НАТФИЗ.

„Съдържанието е доста забавно, надявам се да бъде и полезно за кандидатите, които искат да прекрачат за първи път прага на академията“, посочи още той.

Йоан Стоев, студент по дизайн, и Калина Спасова, студент по монтаж, са водещи на формата.

„Беше много екстремно, всичко беше импровизация. Нямахме кой знае какви насоки, но пък бяхме много естествени и заради това се появиха толкова смешни моменти“, сподели Калина.

"Този проект дава прозрачност и възможност да се види, че тези изпити са напрягащи, но и доста забавни", посочи Николай Йорданов.