Зрители на bTV са платили между 300 и 2000 лева за мебели, които така и не са получили. Предлагането е в социалната мрежа.

Онлайн страницата за продажба на луксозни мебели е "Бутик Мобиля" и дава обещания за високо качество на най-ниски цени.

На 20 декември за холна гарнитура потърпевш плаща 2000 лева. Обещанието е да пристигне до 15 дни. Тя обаче не пристига.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от потърпевшите се страхуват да покажат лицата си, защото продавачите имат адреса им. Освен банкова сметка, продавачите посочват и титуляр –  едноличен търговец "Авицена".

Екип на bTV се представи за хора, които искат да си купят мебели и влезе в контакт с продавачите. Те веднага предоставиха телефон за поръчка. На него вдигна жена, която не се представи с име и отрече твърденията, че мебелите не пристигат до купувачите.

Снимка: btvnovinite.bg

Нямат магазини и поръчките стават по снимки. Жената твърди, че работят с фабрика в Турция, а те само препродават мебелите им.

Лични срещи с продавачите няма. За да проверим коя фирма стои зад продавача, искаме булстат. Пращат го. Справка в търговския регистър показва, че фирмата е "Едноличен търговец Авицена – Николай Петров". На адреса на фирмата в село Божурец не открихме никой.

Снимка: btvnovinite.bg

Никой в селото не знае на този адрес да има регистриран едноличен търговец. Хората обаче познават Николай Петров, който до преди години е живял в къщата.

Предметите на дейност на фирмата са от предоставяне на масажни, козметични и фризьорски услуги, до сделки с недвижими имоти и ресторантьорство. Регистрирана е лятото на 2019 г.

Има подадени жалби в полицията и в Комисията за защита на потребителите.

Веднага след излъчването на репортажа в bTV Новините във вторник „Фейсбук“ страницата на луксозните мебели беше закрита.

Снимка: btvnovinite.bg

„Направи ми впечатление, че снимките, които бяха публикувани във въпросната страница, на заден фон на голяма част от тях имаше написано наименованието на истинската турска компания, която ги произвежда. Забелязах и коментари от потребители, които имат не повече от 10-20 приятели. Тоест това са коментари, които са нарочно написани, за да могат да придобиват легитимност“, коментира Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

По думите му има достатъчно данни, за да се стигне до извършителя на тази схема.