Време е за дебат в ефира на „Тази сутрин“ с лидерите на извънпарламентарните сили. Даваме среща на идеите им - как всички ние да живеем по-добре, по-сигурно и кой да ни управлява.

Един срещу друг застават кандидатите за депутати Ваня Григорова от „Солидарна България“, Петър Москов от „Синя България“, Татяна Дончева от „Левицата“ и Красимир Каракачанов от ВМРО.

Кандидатите за народни представители ще отговарят на въпросите за дясна и лява алтернатива на управление, икономическо развитие на България и бюджет, програма за ръст на доходите и въвеждане на еврото, възможности за коалиционно управление, войната в Украйна, бежанският поток и сигурността в региона.

Във втория кръг - „Кръстосан огън“, участниците в дебата отговарят на въпроси, поставени от опонентите им.

Участниците в дебата:

Ваня Григорова е общински съветник в Столичния общински съвет от "БСП за България". Тя завършва "Маркетинг" в УНСС. Водач е на листата на "Солидарна България" в 25 МИР-София и в Пловдив.

Петър Москов е бивш министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов с „Реформаторски блок“. Завършва Медицинския университет в София със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“. За изборите е водач на листата на "Синя България" за 24 МИР-София и за Хасково.

Татяна Дончева е била народен представител в шест парламента. Завършва право в „СУ Свети Климент Охридски“. Води две листи на „Левицата“ - във Велико Търново и в 23 МИР-София.

Красимир Каракачанов е бивш вицепремиер и министър на отбраната в третия кабинет на Бойко Борисов. Дипломира се в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ със специалност „История“. Той е водач на листите на ВМРО в Плевен и Благоевград.

Откъде очаквате подкрепа?

Татяна Дончева: Ще вземем от левите гласове. От хората, които са недоволни от провежданата от Корнелия Нинова политика, от разгонването на всякакви опоненти в социалистическата партия. Ще вземем гласове на хора, които разчитат, че управлението трябва да бъде в ръцете на хора, които знаят за какво става дума и могат да издържат на натиск. Разбиването на левия вот е не само тук, но и в Европа. Имахме възможност на тези избори да направим обединение и сериозен пробив. Ваня Григорова реши, че с нов проект ще направи нещо различно, но след края на изборите сама ще се убеди в това кое е правилно и кое грешно.

Ваня Григорова: Няма да участвам във вътрешнозаводски дебат кой какво ще вземе от левицата и кой се чувства обиден от това, че друг е решил, че няма да работи със съществуващите до момента формации. Няма да взимаме вот от никъде. Нас ще ни подкрепят хората, които са отвратени от безпринципните сглобки и некоалиции. Нас ще ни подкрепят хората, на които вече им идва в повече политическото лицемерие, презрелите политически лица и фигури. Ще ни подкрепят работещите хора, които до момента не са били представени. Въпреки цялото нарояване в лявото пространство, няма формация, която еднозначно и на първо място да е поставила интереса на работещите хора.

Петър Москов: „Синя България“ ще е парламентарното представителство на десните хора в следващия парламент. Такова представителство липсваше. Това е защита на свободата на мисълта, на словото, на предприемаческата инициатива. Силна България в Европа на нациите. Разказът за това как ще свърши великото противопоставяне между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ няма никакво значение за десните хора, защото и двете формации отдавна не ги представляват. За десните хора „Синя България“ е възможният избор да има нещо различно в следващия парламент. Резултатът от лявото управление го видяхме през последните години. То беше реализирано поотделно и заедно от ГЕРБ и ПП. Тук има и по-радикални представители на лявото и защитници на това доходите и икономиката ни да се сриват.

Красимир Каракачанов: Разчитам на хората, на които им омръзна това разделение на нацията. Първо беше сини-червени, после на монархисти-републиканци, а сега е на евроатлантици и русофили. Това трябва да приключи. Все повече хора го виждат. Това разделение противопоставя хората и не носи нищо позитивно като развитие в нашия живот. Разчитаме на хората, които не слушат едно или друго посолство, било то на САЩ, Русия или Китай. Хора, които разчитат да бъдат управлявани от своите народни представители, които избират за решаването на българските проблеми, а не други проблеми. Разчитаме на хора, които харесват модела „Орбан“, а не модела на Урсула фон дер Лайен. Това е една Европа на нациите, в която държавите имат суверенитет и следват своите национални интереси, а не са държави, на които им се налагат силово джендър идеологии, включване в зелени сделки.