„Нямаме общ бизнес с Ангел Ангелов. Нашите отношения са нормално близки. Този човек го познавам, както познавам много други хора”. Това каза в „Тази сутрин” експертът по европейски програми Иво Костов, който е спряган за съучастник на Ангел Ангелов.

Той, на свой ред, беше посочен от министъра на културата Боил Банов като информатора на БСП, предоставил записа „Ало, Банов съм”.

„Тези конфликти са абсолютно на личностна основа и това, че партиите ги яхнаха за мен е едно обикновено политиканстване, което няма отношение към същността на материята”, коментира Костов.

Той призна, че през 2009 г. Ангелов му е прехвърлил консултантска фирма преди да поеме държавен пост. По думите на Костов той е купил фирмата на Ангелов срещу сумата от около 2000 лева.

За близо 10 години консултантската фирма е осъществила около 10-15 проекта.

Каза също така, че с Ангелов са инвестирали заедно в 4 имота.

Костов обаче отрече Ангелов, който все още е държавен служител, да му е споделял през годините класифицирана или строго секретна информация.

„Целият този скандал произтече от това, че аз, разбирайки от материята, зададох неудобните въпроси и изкарах наяве нерегламентирани начини да се раздават пари за наука”, добави той.

От думите му стана ясно, че четирима служители на Министерството на образованието са подали сигнал до прокуратурата срещу Кирил Гератлиев, който е директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж” в МОН.

„Аз го обвинявам в липсата на компетентност за управление на европейски програми и средства и в тенденциозно решение да се финансират два проекта по така наречената тиминг програми, вместо да се финансират 10 или 15 научни-изследователски лаборатории в България”, каза още събеседникът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!