„Дебатът между Доналд Тръмп и Джо Байдън беше политическото дъно на САЩ. Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах“. Това коментира в „Тази сутрин“ социологът проф. Иво Христов.

По думите му това, което се случва там, е „крайно неприятно и изключително напрегнато“.

„Там няма абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество - общество на ръба на гражданската война“, на мнение е Христов.

„Големи играчи очакват САЩ да влезе във вътрешна разпра и да няма възможност да реагира адекватно на външни заплахи. Отчитайки неособената кондиция на ЕС, нещата стават крайно неприятни. Мисля, че 2020 г. ще бъде началото на взривни процеси в световен мащаб“, смята Иво Христов.

„Ако Байдън дойде на власт, това означава серия от войни в нашия регион. Ако остане Тръмп, означава, че ще продължи демонтажа на всички международни споразумения“, прогнозира социологът.

Конфликтът в Нагорни Карабах

„Крайно съм притеснен от конфликта в Нагорни Карабах. Смятам, че там нещата ще придобият все по-тежък характер. Очертават се блокове, в които за първи път Арабският свят, с изключение на Катар и плюс Иран, застават зад Армения. От другата страна е тюркският свят плюс Пакистан, които застават зад Турция. Всичко това ще бъде решено от тежката дума на Русия“, коментира социологът.

Дебатът в Брюксел

„Много пара в свирката“ – така Иво Христов нарече вчерашния дебат в Европейския парламент.