Паметна плоча по случай 104 години от смъртта на капитан Симо Соколов ще бъде открита в градинката на булевард "Христо Ботев" (срещу Центъра по кръводаряване) в София.

С великденски концерт и други активности ще бъде почетена и годишнината от Априлското въстание.

Повече за българския революционер и какво е изписано на паметната му плоча разказва Ивайло Шопски, участник във "Фермата" и любител на историята, в "Тази сутрин".

Той е и организатор на първо по рода си у нас пътуващо читалище "Бащино огнище".

"Симо Соколов е български офицер и революционер, участник в подготовката на Априлското въстание в западните български земи. В Сръбско-Турската война е водач на чета. По време на Освободителната война организира въстаници, с които освобождава Брезнишко, Трънско и Радомирско", каза Шопски.

Да се направи паметната плоча отнема 2 години поради административни пречки. На нея са изписани думи, които според Шопски с пълна сила важат и днес: "Днес е времето да дадем най-милото, па макар и живота си за България". 

Думите, които завещава капитанът обаче, не са само тези. 

В книгата "Знеполският апостол" е описано повече за живота му.

В края на живота си кап. Симо Соколов предоставя личния си архив на Захари Стоянов, който имал намерение да опише живота му. 

"Капитан Симо Соколов е като Левски за западните български земи, заради своята отдаденост. Неговият първороден син също загива за тази кауза, той е една от първите жертви на Илинденско-Преображенското въстание", разказва повече Ивайло Шопски.

Според него такива ярки и силни личности се загубват в историята, заради склонността да се описва животът на хора, загинали мъченически, а тези, които "доживяват стоически до 70-годишна възраст обикновено остават забравени от обществото".