Поради предизборната ситуация политическата класа не е на висотата на това, което времето изисква в момента. Ако продължава така, до месец ще можем да говорим за национален провал.

Това заяви в предаването "Тази сутрин" културният антрополог Ивайло Цветков.

"Промяната, каквато и да е тя, каквото и да се разбираше под нея, вече записа две загуби, което има голяма опасност да се случи отново. Затова говоря за национален провал, защото правителство няма да има поне до декември, а дотогава в здравен смисъл могат да се случат много неприятни неща. Има компромиси, които не бива да се правят, но в момента сме в опасност от национален провал, така че трябва да има някакво съгласие, че трябва да се направят определени отстъпки, за да може да се излезе по някакъв начин от кризата, която тепърва предстои", добави още той.

Според Цветков в момента политиците у нас се страхуват да заемат категорична позиция, за да не загубят подкрепата на част от своите избиратели.

"Обществото се раздели на "про" и "анти" ваксинацията и никой от "политическата класа" няма куража да индуцира комуникационна кампания, за да не изгуби някой антиваксърски глас", обясни антропологът.

Вижте целия разговор във видеото.