„Чудесата се случват не само на Коледа. Стават, когато имаш добро сърце и вяра”. С тези думи ни посреща предстоятелят на храма свети Трисветители в Горна Оряховица отец Зоран Мамучевски.

Той е родом от Македония, завършил образованието си в Англия, но намерил щастието в България.

Завършва семинарията в Скопие, при струмишкия митрополит Наум. Казва, че Господ го води в нашата страна.

Приемат го богословския факултет на Великотърновски университет. Завършил само за три години, тъй като взел 2 години за една. След бакалавърската степен интересът му за следване в чужбина го отвежда във Великобритания.

Магистратурата си изкарва в института за православни християнски изследвания в Кеймбридж.

В Англия заминава заедно със съпругата си Бранислава. Там се ражда и първата им дъщеря Анна-Мария. Тогава на дневен ред в семейството идва въпросът къде искат да отглеждат децата си. Решават да дойдат да живеят в България.

С Бранислава идват в България без работа и без гражданство, но убедени, че именно тук ще намерят щастието. Скоро след като получава български паспорт е ръкоположен за дякон.

Отецът казва, че се чувства щастлив в България, но в същото време страда когато гледа родината си, смята че Македония е страна, която се намира на голям кръстопът и не знае в коя посока да поеме.

Заради голямата си отдаденост към вярата младият духовник бързо се превръща в любимец на горнооряховци. Не само успява да изгради духовния храм, а и социална кухня към него, в която всяка неделя правят топла храна за бедни. А вечер, когато свали расото, се превръща в анализатор в голяма аутсорсинг компания.

В Горна Оряховица се раждат и другите две деца на отец Мамучевски – София-Мария и Максим. Трите деца редовно помагат в работата в храма.

Вижте повече във видеото!