История с добър край -  в началото на лятото ви разказахме за 13-годишния Дамян, който има нужда от шини за двата си крака. Правилата обаче позволяваха само по една шина на година.

Момчето страда от детска церебрална парализа и досега е претърпял 9 ортопедични операции. За да се избегне поредната интервенция и изкривяване, детето има нужда от шини за двете крачета.

Снимка: btvnovinite.bg

Последните са от миналата година, но тъй като Дамян расте и те вече са му малки, се налага  да бъдат поръчани нови. Майка му обаче получава отказ за заплащането им от социалните служби.

От службите обясняват отхвърлянето с грешка в автоматизираната система – вместо да бъдат отбелязани 12 месеца, са отбелязани 24, коментира началникът на отдел хора с увреждания към социалното подпомагане в Добрич Мирослава Димитрова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки че занесох всички необходими документи от фирмата, която ще ми направи шините се оказа, че имаме право на такива шини едва догодина, защото миналата година сме поръчали и за левия и за десния крак“, обясни пък майката на Дамян – Мирослава.

Грешката в системата беше отстранена. Момчето има нови протези. Два дни след репортажа по телевизията, майката държи заповедта в ръцете си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Носим ги по цял ден, той е много щастлив, добре се чувства. Нормално и слава богу аз съм доволна от факта, че вече се спря изкривяването на крачето. Има огромна полза да него и за нас съответно, защото така си спестяваме операциите впоследствие“, разказва майката.

По думите на Мирослава много майки на деца с увреждания в цялата страна имат същия проблем. Но никой не вдига шум, когато им кажат, че трябва да изчакат.

Догодина Дамян ще има право на нови шини.