Проба – грешка. С днешната дата свързваме патентоването на едно средство, с което можем да поправяме осъзнати грешки. Педи повече от век – през 1858 г., един мъж от Филаделфия на име Хайман Липман патентовал молива с прикрепена към него гумичка.

Въпреки откритието си нямало кой знае колко големи обществени овации, а причината била, че гумата и моливът вече съществували поотделно - просто той бил човекът, който се сетил да ги съедини в едно за улеснение и практичност.

Въпреки всичко Липман успял да продаде патента си 4 години по-късно за крупната за времето си сума от 100 хиляди долара.

Приблизително по същото време – в средата на XIX век, изобретателите се надпреварват да измислят и устройство за подостряне на моливите, които стават все по-употребявани. Французинът Тери де Еставо, проектира това, което и днес използваме в острилките за моливи.

Той прави предмет с конусовидна форма, в който, когато моливът се вмъкне и завърти, всички страни на молива се издялкват веднага и това прави процесът на острене много по-бърз. От този момент нататък острилки с такъв конус се появяват в цяла Европа, макар и с леки промени в дизайна.

Точката е сложена през 1897 г. от дърводелеца Джон Лий Лав, който с любов и грижа създава и патентова острилка, която е преносима, лесна за употреба и събира в свой съд направения боклук.

На днешната дата през 1909 г. е пуснат в експлоатация мостът Куинсборо, свързващ квартал "Куинс" и остров Манхатън.

Използва се от пешеходци, велосипеди, автомобилен трафик, както и от линиите на метрото. Извисява се на 30 метра над водите на Ийст ривър и е дълъг 1135 метра. Той е един от общо 16-те моста, които свързват остров Манхатън с външните квартали, но е е в групата на онези, които имат пешеходни алеи, подходящи за панорамни разходки.

Познат е още като 59-и уличен мост заради улиците, които се вливат в него, а сега официално е преимeнуван в памет на бившия кмет на мегаполиса Ед Кох.

Мостът освен важна транспортна връзка е и подходящ декор за десетки продукции – първо го откриваме в класиката "Великият Гетсби", споменава го и Труман Капоти в своето "Лятно пътуване", Били Джоел и Пинк Флойд снимат клипове около или на въпросният мост, а Холивуд го експлоатира могъщо – от филмите с Кларк Гейбъл, през романтичната комедия "Манхатън" на Уди Алън, до "Черният рицар" на Кристофър Нолан.

Поддръжката на подобно съоръжение си има своята цена и тя е внушителна. Реконструкцията на моста заради ръжда и корозия започнала през 1987 г. и завършила 25 години по-късно - през 2012 г. се оценява на 300 милиона долара.