Колелото на историята се завърта в обратна посока и ни води в овалната сграда на лондонския театър "Глобус" преди четири века.

На 29 юни 1613 година, по време на премиерата на шекспировата пиеса "Хенри VIII" в театъра избухва пожар. Нещо се обърква с бутафорното оръдие, което трябва да произведе изстрел по време на спектакъла. Искра от топовния салют попада в сламения покрив над галерията на сцената. Зрители и актьори успяват да напуснат сградата, без никой да пострада, но самото здание изгаря до основи.

Генерална поука обаче е взета - година по-късно сградата е възстановена, но този път градежът е от каменни блокове. И театър "Глобус" отново отваря врати за публиката.

И още малко факти около историята на културното средище -  името си театърът получава от статуя на входа на митичния титан Атлас, който поддържа земното кълбо. А около глобуса се виела лента с надпис: "Целият свят е театър" - мотив , който по-късно ще бъде увековечен в пиеса на Уилям Шекспир.

Освен, че бил водещ драматург на театралната трупа, той притежавал и 12,5% от  акциите на "Глобус", които започнал да купува като млад писател.

Един от световно-разпознаваемите символи на България – киселото мляко си има музей! Сравнително нов и малко известен на широката публика, музеят е разположен в трънското село Студен извор. Той е открит през юни 2007 г.

В Музея на киселото мляко посетителите могат да научат повече за процеса на приготвяне на храните, съдържащи живи култури, както и формирането на уникалните вкусови качества.

На първия етаж има експозиция с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са "рукатка" – гърне от глина с дръжка, което е служело за пренасяне на ръка. Друг интересен съд е "бучката", в която се е биело масло. Разбира се  -посещавайки музея – ще добиете представа и за живота и научната кариера на –д-р Стамен Григоров, който освен че първи описва микроорганизма, придаващ киселия вкус на млякото  - открива че пеницилиновите гъбички могат да се използват за лечение на инфекциозни заболявания.