Че медиите имат власт - не е тайна. Пресечната точка на „Бродуей“ и „Седмо Авеню“ в Ню Йорк на днешната дата през 1904 г. се сдобива с името „Таймс Скуеър“.

Известният площад безспорно е едно от най-пиковите и оживени места в Ню Йорк, които наричат "кръстовището на света" или център на Вселената. Цветно, изпъстрено с гигантски рекламни пана и място, което никога не спи. Площадът е една от най-натоварените пешеходни зони в света, пълна с хора, таксита и автомобили.

На територията на „Таймс Скуеър“ са разположени театри, кина и заведения, както и редакцията на вестник "Ню Йорк Таймс", която в началото на ХХ век се преместила на нова локация. 

Тя пък сменила името си от „Лонгакър“ на „Таймс Скуеър“ по името на популярният всекидневник. Дори онези, които никога не са били в Ню Йорк, най-вероятно имат представа за „Таймс Скуеър“, благодарение на множеството филми и новинарски репортажи - посветени на цветното кътче земя.

Къде е раят на Земята?

Ако се опитаме да отгатнем как изглежда рая на Земята, то може да го потърсим в Хърватия, Плитвичките езера – кристално чисти езера, водопади и великолепни цветове, дело на твореца. На 8 април 1949 г. Плитвичките езера са обявени за национален парк. Той е един от най-старите и най-големи национални паркове в страната. През 1979 г. мястото е включено в регистъра на ЮНЕСКО за световно наследство.

Названието "Плитвице" пък е записано за пръв път още през 1777 г. от местен свещеник. Името идва от думите "плитчина" или "плитвак". Заради природните феномени, които формирали езерата, водата е променяла варовика и по тази начин пейзажа на областта, наситена с плитки басейни.  

Друго точно описание на парка е, че е уникален пример за физично-биохимична лаборатория на открито. Езерата са резултат от сливането на няколко потока и подземни карстови реки, които формират невероятна панорама.16 езера, които с каскади и 92 водопада се преливат едно в друго.

До 1958 година районът е  бил непристъпен и до езерата се достигало единствено през горски просеки. Поради тази причина броят на посетителите тогава бил малък. А днес привлича около 4000 посетители дневно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!