Петъчно пътешествие в изворите и еволюцията на транспорта. На днешната дата през 1899 г. в космополитна и огромна по мащаби Москва потегля първият електрически трамвай.

Преди навлизането на подземната мрежа и московското метро през 30-те години трамваите са едно от най-използваните средства за придвижване. Те претърпяват трансформация от задвижване с конска тяга до много по-удобните съвременни влакчета.

Освен достъпната цена и собственото разписание, незасегнато от градския трафик, трамваите на руската столица са и шанс да се потопите в красивите природни дадености, да разгледате панорамно историческите сгради, а ако сте по-романтично настроени - и да се повозите на т.нар. речни трамваи. Става дума за корабчета по притоците на Волга, които прорязват територията на Москва.

Стартът на трамваите в България не закъснява много. Първите трамваи в София са посрещнати от гражданите като „чудо“. Пуснати са в движение на 1 януари 1901 г. по шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от възловите места. Картината в XXI век - дължината на релсовия път е почти 10-кратно нараснала до 221 км, а самите трамваи са безспорна емблема на столицата.

Може ли да се живее без автомобили?

Интересният опит пак с днешната дата идва от остров Принц Едуард, където през 1908 г. със закон забранили всички автомобили. По това време на острова имало само седем автомобила, но това било достатъчно местните хора да се опитат да предпазят природата и животните от шумните коли.

Пет години след въвеждането на забраната бил проведен референдум, но 90% от коренното население решило, че придвижването ще продължи без МПС на четири колела. Без двигатели, изгорели газове и подплашени животни.

И така до 1919 г., когато прогресът се промушил в този канадски остров. Век по-късно остров Принц Едуард продължава да носи славата на красиво и чисто кътче земя. Крайбрежието му е комбинация от дълги плажове, дюни и стръмни брегове, изградени от червеникави на цвят пясъчници, блата и заливи. Затова и правителството е приело строги закони за опазване на околната среда, залесяването и земеползването.

На острова има създадени 16 провинциални парка и един национален парк - Гринуич. Друга интересна особеност на острова е, че със закон от 1976 г. е забранено използването на алуминиеви и пластмасови кутии, бутилките за еднократна употреба за бира, безалкохолни напитки и консерви. Истински пример за отговорна и последователна политика в опазването на големия ресурс, наречен природа.