С днешната дата обвързваме началото на една първоначално мечтана океанска приказка, завършила трагично за хиляди мъже, жени и деца, плаващи от Стария континент към Новия свят.

На 2 април 1912 г. са проведени първите изпитания на презокеански лайнер "Титаник", който бил построен в корабостроителницата в Белфаст. Най-модерният и голям за времето си кораб бил дълъг 269 метра и тежал 6000 тона.

Любопитен факт е, че корабът бил конструиран така, че можел да издържи четири различни отделения да се наводнят, без да потъне. При инцидента с айсберг в Атлантика с вода се напълнили шест отделения. Агонията на прочутия пътнически кораб, обявен предварително за "непотопяем", продължила два часа и четиридесет минути. В ледените води на океана живота си загубили 1500 души.

На борда имало и българи. Точният брой на нашите сънародници не е установен. По данни на "Лойд" загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето останали завинаги в Америка.

Близо до град Троян - в село Гумощник, има паметник на загиналите, чиито имена вероятно не са били в списъка на компанията застраховател. Цената за билет на това злощастно пътуване била висока. Еднопосочен билет за салонен апартамент в първа класа е струвал 4350 щатски долара, което се равнява на 83 200 долара днешни пари.

Манията по романтично-трагичната история вдъхновява и днес. Екстремни туристи слизат със специални капсули на дълбочина 4000 метра в океана и плащат над 100 000 долара, за да видят останките от внушителния кораб. Науката пък вещае, че до 10 години отломките от лайнера да изчезнат напълно.

8-милионият българин

На днешната дата през 1962 г. се ражда човекът, с когото населението на България се закръгля на точно 8 милиона. Той се казва Емил Хаджиев и е роден в Пловдив.

Интересно е, че по времето, по което той се ражда, в България има истински бейби бум. Изчисления показват, че на всеки 9 години през 60-те в България се е раждало по едно бебе. Логично било със средствата на математиката да се прогнозира, че през 1962 г. населението ще достигне 8 милиона. И след като това се случило в красивия Пловдив, Емил и неговата майка били най-известните хора в продължение на 24 часа.

Като повечето момчета по онова време голямата му мечта била да стане космонавт, но житейският му път го хвърлил в сферата на законите и правото. Раждането на Емил е посрещнато с типичните за времето на социализма празненства, а тогавашният първи на СССР – Никита Хрушчов, изпратил поздравителна телеграма до семейството. Сега голямата мечта на гражданин номер 8 милиона е да види 7-милионния българин, тъй като за времето от раждането на Емил до 2021 г. страната ни се е свила с повече от милион.