Празник в съседна Турция, която почита своя вожд и създател на съвременната република Мустафа - Кемал Ататюрк. Интересно е, че той приема за своя рождена дата 19 май - деня, в който през 1919 г. обявява в град Самсун мобилизация и дава началото на Национално-освободителната борба в Анадола.

Успехът на революцията го превръща в първият президент. Другата причина Кемал да смята 19 май за свой личен празник е, че когато се появил на бял свят през 1881г. в Солун точна дата и акт за раждане не бил съставен.

Като малко момче Мустафа неохотно посещава религиозно училище. На 12 години, без да съобщи на майка си кандидатства във военна гимназия, а след престой във военната академия влиза директно в Османската армия като капитан. Освен с военното си дело Ататюрк остава в историята и като реформатор. Той модернизира страната и прави сериозна промяна в образователната система, както и европейският начин на мислене и живот.

Горещи новини от Космоса, но с датировка 1961 г.

Преди точно шест десетилетия съветският космически апарат „Венера 1“ или „Спутник 8“ става първият човешки предмет, който прелита близо до друга планета. Събитието е част от поредица съветски междупланетни космически полети с основна цел  изучаване на планетата Венера и космическото пространство.

Любопитен факт е, че представите на учените за земеподобната планета били доста оскъдни и противоречиви. Сериозно се разглеждала хипотезата, че повърхността на Венера е покрита с океан и затова първите съветски полети били предвидени за приводняване.

Съветските експерти изстрелват „Венера 1“ с помощта на ракетата Мълния от Космодрумът Байконура и след дълго пътешествие на около 2 млн. километра успява да се доближи на 100 хиляди километра от Венера.