Датата 4 май е белязана със събитие, за което едва ли предполагате. През 1715 г. в Париж е произведен първият сгъваем чадър. Това обаче далеч не е рождената дата на любимия помощник, който пази от дъжд. Той се появява в древен Китай преди повече от 4000 години.

Снимка: iStock

Невероятно от днешната гледна точка, но в древността чадърът е бил символ на власт и само царе, императори и фараони са имали привилегията да го използват. През годините е преминал през много различни модификации. В началото се е изработвал от палмови листа с птичи пера и украси от брилянти и злато.

В древна Гърция пък основно жените ползвали чадъри като отличителен белег на дамите от по-ниските слоеве за тяхното подчинение. През годините чадърът придобива и различни приложения - например в Щатите чадър за защита от улични нападения може да разпръсква газ.

На тази дата през 1932 г. прочутият чикагски мафиот Ал Капоне влиза в затвора за неплатени данъци. Подозренията за незаконната му дейност започват още в началото на 20-те години, но той официално се води търговец на мебели и е недосегаем за властите. 

Хазарт, алкохол, проституция са само част от нелегалните му занимания. Според различни източници доходите му достигат до около 100 милиона долара годишно.

Въпреки огромното си богатство обаче не успява да подкупи съда и да си издейства освобождаване под гаранция. Признат е за виновен и осъден на 11 години затвор. Болен и безсилен Капоне е освободен предсрочно и до края на живота си живее в имението си във Флорида.