Днешният ден е посветен на Земята. Празникът няма религиозен характер, но всяка година се почита от най половин милиард души по света. Целта му е да приобщи хората на планетата към идеята за опазване на околната среда.

По целия свят човешката дейност води до унищожаване или бързо намаляване на популациите на растения и диви животни. Видовете изчезват и местообитанията се свиват.

Снимка: btvnovinite.bg

Голямото разнообразие от живи същества на дадено място, било то в малък поток, в пустиня, в гора, в океаните или в цялата планета, също е известно като биоразнообразие. А биоразнообразието намалява по-бързо от всякога.

България е една от първите страни, които се присъединяват в международното честване на Деня на Земята. А на този ден през 1992 г. година президентът Желю Желев подписва клетва в името на Земята, оттогава страната ни всяка година се опитва да даде своя принос за по-чиста и здравословна околна среда и за съхраняване живота на планетата. Призивът ни е да не бъдем активни в рамките на ден, а отговорни 365 дни в годината.

На този ден си спомняме за едно литературно чудо. Преди точно 101 години е роден любимият на поколения българи автор Валери Петров.

Снимка: БГНЕС

Освен с произведенията си Валери Петров е известен и с неповторимите си преводи на Уилям Шекспир на български език. Малко известен е фактът, че Валери Петров не е знаел английски. Той е интерпретирал сонетите и пиесите на великия бард, след като е чувал грубия им превод от свой приятел. Това е може би и причината интерпретациите на Валери Петров по Шекспир да са равни по сила и уникалност с текстовете на английски.

Снимка: btvnovinite.bg

Валери Петров завършва медицина, но в словото намира своето истинско призвание. Той е академик на БАН до смъртта си през 2014 г. Бил е номиниран и за Нобелова награда за литература като пореден атестат за неговата гениалност.