Появил се официално през втората половина на XIX век - футболът набира сериозна инерция и естествено в един момент се ражда необходимостта от администрация. 

Олимпийските игри по това време трупат популярност, а в програмата им присъства и футболен турнир.

Логичното се случва на 21 май 1904 г., когато в Париж представители на 7 европейски страни подписват договор за учредяването на Международна федерация - ФИФА.

Организатор на събитието е Великобритания заради безспорния факт, че футболът се ражда там, но британците, с особено отношение към съюзите, отказват идеята. Затова официални лица от Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Испания, Швеция и Швейцария слагат подписите си под споразумението.

На 23 май се провежда първият Конгрес на ФИФА, на който французинът Робер Генер е избран за първи президент на световната централа. Първият турнир под егидата на ФИФА се провежда през 1906 г., но участниците се оплакват от лошата организация.

Първото световно първенство по футбол се провежда през 1930 г. под ръководството на французина Жул Риме и излъчва за шампион отбора на Уругвай.

Преди 15 години на европейската карта се появява нова държава. Една от последните останки от комунистическа Югославия - Черна Гора, поема по стъпките на самостоятелността и излиза от съюза със Сърбия.

На 21 май 2006 г. в страната се провежда референдум, в който 55% от гласоподавателите дават своя вот за независимост на родината си при рекордна избирателна активност от 86%. Следват бурни процеси.

В началото на юни Парламентът в Подгорица обявява официално независимостта на Черна гора, а след точно 25 дни младата държава става 192-рия член на ООН.

На 10 септември 2006 г. се провеждат първите парламентарни и местни избори. Резултатите - блокът на управляващите партии в Черна гора получава 41 места в новия 81-членен парламент.

Днес малката балканска държава привлича туристи от цял свят с красивото си Адриатическо крайбрежие, живописните планински курорти и десетките езера, които допълват пейзажа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!