На 18 март спорт и история се пресичат и то на няколко пъти. В същинското начало на ХХ век през 1900 г. е основан нидерландският футболен клуб „Аякс“. Името задава целите, които си поставят бащите на бяло-червения отбор. А те са - да формират храбри бойци като Аякс, един от най-славните герои от Троянската война. 

Смелите футболни биткаджии трябва да поизчакат своя генерал, а той се появява в лицето на Ринус Микелс, който в края на 60-те и 70-те години налага "тоталния футбол" в холандското първенство и Европа. Концепцията му е придвижване в пакет на всички играчи по терена.

Целият отбор – без вратаря, трябва да участва и в двете фази от играта - защита и нападение. Атакуваш и се защитаваш с 10 души. „Аякс“ разполага не само със стратегията, но и с точните изпълнители, които превръщат отбора в хегемон, а играчите - в супер звезди.

Сред тях водещо място заема "Летящия холандец" Йохан Кройф. Той е първият футболист, печелил три пъти "Златната топка" за номер 1 в Европа през 1971 г., 1973 г. и 1974 г.

Няма да пропуснем и друг футболен рожден ден - на „Валенсия“, основан преди точно 102 години. Отборът има шест шампионски титли в Ла Лига и осем пъти е печелил Купата на краля. През 2004 г. печели купата на УЕФА, а през 2000 и 2001 г. губи финалите на Шампионска лига съответно от „Реал Мадрид“ и „Байерн Мюнхен“. В историята на испанския отбор достойно място намира и българин - Любослав Пенев, който отбелязва 67 гола за отбора, носещ прилеп в своя герб.

Точно прилепът в логото на отбора предизвика скандал преди две години, когато компанията, притежаваща правата над популярния супергерой Батман, заплаши, че ще съди клуба, ако не премахне своя прилеп от емблемата.

Фенове и управа реагираха с насмешка на претенциите за авторство върху летящия бозайник с припомнянето, че прилепите са част от хералдиката на град Валенсия още от XIII век.