Датата 16 април е изпълнена с важни събития от новата история на България. След 500 години в ролята на поробен народ най-после е дошло време българите да си върнат усещането за свобода.

Два месеца над 200 български интелектуалци водят разгорещени спорове върху най-важния текст за нова България. Този, който ще постави основите на Княжество България като модерна европейска държава, където гражданите ще имат широки права и свободи. В името на народа успяват да постигнат съгласие и така на този ден преди 142 години е подписана Търновската конституция.

Снимка: btvnovinite.bg

Tя се състои от 169 члена, подредени в 22 глави, книжното й тяло тежи 800 грама, а гърбовете й са обшити с коприна. Основният закон е в сила до 1947 година, когато с идването на комунистическата власт той е заменен с Конституция на Народна република България.

Комунизмът и неговите крайни измерения са в центъра и на следващото ключово за страната ни събитие на тази дата. Преди 96 години в църквата „Света Неделя“ страната ни преживява най-големият терористичен акт в историята си.

Снимка: btvnovinite.bg

На Велики четвъртък Военната организация на БКП взривява покрива на църквата. Целта е да бъде убит цар Борис Трети, а с него и военният и политически елит на страната. Очакванията са всички те да са там, за да се простят с генерал Константин Георгиев. Точно в 15:20 ч. храмът се превръща в жива гробница, над 200 души загиват, стотици са ранените. Царят се спасява, но денят остава като един от най-зловещите епизоди в нашата история.

16 април е и ден за гордост, скръб, но и смях. На днешната дата през 1889 година е роден великият Чарли Чаплин. Безспорно един от най-талантливите актьори на нашето време, Чаплин остава в историята с неповторимото си творчество, но и с много противоречия.

Снимка: btvnovinite.bg

Обвиняван е заради симпатиите си към комунистическия режим, но и заради връзките си с жени, които са много по-млади от него. Режисьор, актьор, композитор, продуцент - до последния си ден той вярва, че жените нямат недостатъци, а просто особености и че смехът е най-доброто лекарство за болката.