Един от най-емоционалните моменти е посрещането на знамената герои. Техните копия са в студиото ни, предоставени от Националния военноисторически музей. С историите на тези знамена ще си припомним част от най-славните битки на армията ни.

Знамето на 13-ти пехотен рилски полк е развявано победоносно в сраженията при Булаир по времена Балканската война.

При ожесточен ръкопашен бой "на нож", в който се хвърлят два български полка, турците отстъпват, а българските войски преминават в настъпление. Така на в началото на 1913 г. турците губят половината от числения си състав. В български ръце остава почти цялата военна техника на атакуващите турски части.

15-и пехотен ломски полк - формиран във Видин през 1889 г.
Участва в Балканските войни в боевете при Люлебургас, във Втората балканакса и Първата световна война. След Солунското примирие полкът остава в заложничество.

Тогава полковник Васил Шишков организира спасяването на знамето заедно с подполковник Христо Младенов. Те го скриват в сандъче и го заравят. За да заблудят французите извършват демонстративно изгаряне. В калъфа, обаче няма знаме.Така светинята е спасена, а по-късно се включва и във Втората световна война.