Сградата на старото хърватско посолство в София вече се разрушава с тежка техника. Стотици жители на града и квартала изразиха недоволството си.

Планирано е на нейно място да се появи 7-етажна сграда с търговски обекти. Сградата на бившето посолство се намира в сърцето на София в близост до Докторски паметник в район, който е добре познат с историческите си и архитектурни паметници на културата.

Проф. Димитър Луджев определя събарянето на постройката като вандалски акт, тъй като по думите му собствениците за започнали разрушаването, преди да получат разрешение от главния архитект и от Института за недвижимо културно наследство.

Според арх. Петър Петров сградата е можело да се спаси в предишни години, но собствениците са минали по всички законови процедури и реално събарянето ѝ е законно.

„Тази сграда е извадена от списъка с паметници на културата през 1993 г. заедно с още 30 сгради. Общинските институции и организации би трябвало да се грижат за културното наследство на съответната територия“, каза Петров.

Според зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов със събарянето на все повече исторически сгради в столицата скоро ще стигнем до обявяването на панелни блокове за паметници на културата.

„Настояваме за законодателен коридор. Ще внесем нови европейски законодателни инициативи в Закона за културното наследство, който засяга паметниците на културата“, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!