Уроци посред лято и по време на ваканция, при това доброволно и с желание – звучи невероятно, но е самата истина. Това се случва в малко видинско село, където деца от различни краища на България и света прекарват лятото си.

Граничното крайдунавско село Връв с едва около двеста жители, през лятото е пълно с деца. Тук детска градина и училище няма, но три пъти седмично по няколко часа дневно, в сградата на читалището се събират малчугани от 3 до 13-годишна възраст.

Снимка: bTV

С уроците им помагат доброволци. „Познаваме децата от бебета, те отраснаха пред нас, занимаваме се с тях, те ни учат на много неща и няма как да откажеш нещо подобно“, разказва Калина.

Занималнята запознава децата и с други неща от живота като например опасностите по пътя или рисковете, които дебнат в интернет.

Щафетното четене в малката читалищна библиотека също е в лятната програма. „Повечето четат приказките – горските приказки. Енциклопедии четат, разглеждат. Според мен не е загубен интересът към книгите, интересно им е, занимават се дечицата, четат си", казва библиотекарят Боряна Младенова.

Снимка: bTV

А минутите за раздвижване са на друга сцена с хора и ръченици.

Забавното лято е сред най-новите самодейности на читалище „Съзнание – 1927“. То се ръководи от адвокат по професия и педагог по душа. „Няма как да се работи трудно с деца, с деца или се работи, или не се работи. (…) Просто трябва да ги обичаш и те се отплащат много. Те дават всичко от себе си, искат да знаят, могат! Най-вече време, време и любов, това е!", казва Десислава Джегова.

Снимка: bTV

За обичаите и живота на хората от този край децата научават от местната етнографска експозиция.

И така лятното училище продължава, докато дойде времето за другото училище и другата ваканция.