Искрен Красимиров повече от 10 години влиза в образа на Христо Ботев и проучва неговото дело, а дебютната му книга „Да убиеш Ботев“ се занимава с последните мигове и начина, по който е погубен войводата.

Писателят, режисьор и актьор споделя, че има лична мотивация да се занимава с тази много деликатна и мистериозна част от живота на революционера.

„Моят прапрадядо е един от Ботевите четници, така че за мен беше много важно първата ми книга да е именно посветена на Христо Ботев“, каза Красимиров.

Според него е крайно време да се скъса със заблудата, че Ботев е загинал на Околчица.

Той обясни и че е направена експертиза с участието на полковник Георги Маринов на терен във Врачанския балкан.

"Експертизата показа, че е невъзможно от такава дистанция, от където се казва, че е стреляно в условия на настъпващ мрак да бъде уцелен толкова точно войводата и то точно в сърцето, както твърди Никола Обретенов“, обясни Красимиров.

В книгата са събрани и изтълкувани наличните свидетелства, водещи към твърдението, че Христо Ботев е убит от свои четници. 

Авторът изследва гибелта на Ботев като част от серия убийства на членове от щаба на неговата чета, извършени със сходни мотиви и по една и съща схема.

Вижте целия разговор във видеото.