Законът за защита на физическите лица при неплатежоспособност или Законът за личния фалит – депутатите от ВМРО вече внесоха текстовете и предстои обсъждането им в Народното събрание.

„В началото сме на една дълга икономическа криза. От 2008 г. сме длъжници на българските граждани, които се оказаха в капана на тогавашната криза. Останаха без жилища и дължаха големи суми на банките“, коментира в „Тази сутрин“ Искрен Веселинов от ВМРО.

„Трябва по някакъв начин да регламентираме този проблем. Ние сме единствената европейска държава, която няма процедури за защита на вечния длъжник“, каза той.

„Ние правим един закон за малкия длъжник, който вследствие на някаква криза не е в състояние да изплаща заема си“, обясни Искрен Веселинов.

„При 5-годишната защитена процедура има защитен минимум на доходите. Всичко останало отива към кредиторите за изплащане задълженията. Ако обаче се установи, че длъжникът е недобросъвестен, той не получава защита. В края на този петгодишен период, за разлика от другия закон, това вземане се заличава. Той остава в списък на ненадеждни длъжници и това е наказанието за него. Оттук нататък той много трудно би взел кредит“, поясни Веселинов.

Ще бъде изрично разписано, че по време на съдебни дела, при спиране на давността, тя не тече. Ще бъде разписано и че дългът остава и подлежи на доброволно изпълнение.

Законът за задълженията и договорите, който регламентира абсолютната 10-годишна давност, е приет на първо четене. Тепърва започват разговори по Закона за личния фалит.