Според проучване на УНИЦЕФ капаните в мрежата засягат все повече деца. Какви рискове крие още интернет и кои са хората, които се борят с тях?

Заради пандемията и тази учебна година Илина Дойчинова прекарва повече време пред компютъра, отколкото в класната стая.  Чрез екрана и едно на пръв поглед безобидно приложение за дизайн на облекла, ученичката влиза в онлайн комуникация с един от потребителите.

„Ние си говорихме. Аз му написах, че съм на девет. Не съм давала подробни лични данни и понеже той не знаеше откъде съм, не точно ме заплаши и ме помоли за едно нещо, което не мога сега да споделя“, казва момичето.

„Ситуацията е такава, че тя е получила неприлични снимки и съобщения от човек, който тя не знае кой е. Тогава седнахме с нея и сериозно поговорихме“, споделя майка й Теодора Върбанова.

Най-често децата попадат на заплахи, обиди или унизителни коментари в социалните мрежи. Ако не знаят как да се предпазят, депресията е най-малкото последствие.

„Когато децата се застояха вкъщи покрай онлайн обучението, разбрах аз самата колко малко знам за интернет“, споделя майката на Илина.

УНИЦЕФ и няколко младежи вече разработват мобилно приложение, което да помага на по-малките да използват интернет по безопасен начин.

„Идеята е, че те ще играят онлайн игри, ще има куизове, анимации, видео. Това са форматите, които са атрактивни за тях и те ще учат, докато играят“, казва Ивайло Спасов от организацията.

„Въпреки че си мислим, че сме напълно анонимни в интернет, не сме. Информацията ни е навсякъде. Един конфликт в онлайн пространството много лесно може да се превърне в конфликт на улицата“, допълва Юлиан Караджов.

Каузата на Юлиан, който е част от разработването на приложението, е да помогне на младите да се справят с епидемията, която се шири онлайн - фалшивите новини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!