Дете пострада при злополука в училищен басейн в София. 9-годишно момиче заклещи пръста си в тръба и беше оперирано в „Пирогов“. Роднините му разказаха в „Тази сутрин“, че Спешна помощ не е повикана, а майката на детето го е закарала до болницата.

Дядото на момиченцето попита защо при толкова тежък инцидент не са повикани спешни медици.

Снимка: btvnovinite.bg

„Как може да се случи инцидент в басейн, при условие, че ръката на едно 9-годишно дете кърви, и да не се обадят в Бърза помощ, и да не потърсят родителите? За мен това е недопустимо“, каза дядото на пострадалото момиченце Димитър Димитров.

Той попита още – кой отговаря за басейна и къде е бил треньорът по време на инцидента. „Доколкото разбрах треньорът не е бил там, бил е навън, излязъл до тоалетната“, допълни дядото.

Екипът на bTV потърси за коментар треньора по плуване в училищния басейн, но той отказа да застане пред камерата ни. Майката на пострадалото дете уточни, че не са получили обяснение за инцидента нито от него, нито то директорката на 97 СОУ.

„В чата на родителите, преди да ме изключат, треньорът написа, че всичко това е лъжа, че ние си измисляме, че детето само е пъхнало пръста си под тръбата и е започнало да я дърпа. След което е счупило заварката и си е пъхнало пръста. Искам да попитам как една заварка с голи ръце се чупи от едно 30-килограмово дете“, заяви майката.

Ръководителката на училището Емилия Манолова заяви пред bTV, че изказва съжаление за случилото се.

„Не само за родителите е тревога това. Това е притеснение и за нас, защото всичките усилия, които сме полагали тук, да е добре за децата, да могат да спортуват, сега с този инцидент сякаш нищо не сме направили, а то не е така“, заяви тя

По думите ѝ на басейна се прави периодична профилактика и се инвестира в реновирането му.

„Детето си е порязало пръста, което означава, че е бъркало под тръбата и явно, дърпайки е извадило тръбата и са се показали ръбчета. Планираме тази тръба през август месец изцяло да е с гумено покритие“, заяви Манолова.

Роднините обясниха, че детето започва да излиза от първоначалния шок и се възстановява. „От вчера получавам заплахи, че децата ми няма да бъдат картотекирани в нито един клуб в България. Ще ги преместя, защото в този клуб няма как – и родители, и треньор, и всички са се обединили срещу нас и твърдят, че дъщеря ми е виновна“, добави майката.

Институциите проверяват случая. Предстои да се изяснят фактите и обстоятелствата.