Рокадите в правителството не спряха протестите. Какъв ще е ефектът от направените от Борисов промени, в „Тази сутрин“ коментираха политолозите Румяна Коларова и Милен Любенов.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестите оказват влияние на правителството, но „стабилността на кабинета зависи от парламентарното мнозинство“, отбеляза Румяна Коларова и припомни, че правителството на Орешарски е паднало не заради протестите, а защото ДПС е оттеглило своята подкрепа за него.

Снимка: btvnovinite.bg

Ние сме свидетели на класическа политическа криза. Най-малкият проблем на правителството не са протестите, а тежкият репутационен проблем, който има българският министър-председател, който той не може да реши втори месец, а това генерира вътрешна нестабилност. Отразява се и в международен план, световните медии отразяват скандалите с Борисов, смята Милен Любенов.

Според Румяна Коларова за Борисов може да има изход от тази криза по подобие на решението на репутационния проблем на Меркел в Германия. Германският канцлер е имала много нисък рейтинг, но след обявяването на нейното оттегляне от политиката с края на мандата, подкрепата за нея се увеличава.

Снимка: btvnovinite.bg

Милен Любенов обаче не вярва германският сценарий на Меркел да сработи за Борисов, който и преди е обявявал своето оттегляне от политиката.

Правителството няма да спре протеста, но самите демонстрации се радикализират  и протестиращите се разделят. Няма ясна алтернатива на сегашното управление, смята Коларова.

Вижте повече от прогнозите на двамата политолози във видеото.