Група на ГРУ (Главното разузнавателно управление) от около 30 души се занимава с дестабилизиращи дейности, които очевидно включват в определени случаи и убийства. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ журналистът Христо Грозев, който е част от екипа на разследващ сайт „Белингкат“.

Той заедно със своите съавтори беше отличен през изминалата година с наградата на Фонда за европейска журналистика за серия от статии, идентифицирали истинските лица зад агентите на ГРУ, заподозрени в опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Има подозрения, че тези хора стоят и зад опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Групата на ГРУ пътува с фалшиви паспорти с втора самоличност на членовете ѝ, която им е дадена след обучение, установило разследването на „Белингкат“

„Нашият анализ показва, че тази група е създадена някъде 2009 г. До 2011 г. тя пътува основно в страните от бившия СССР, очевидно там тренират. Някъде от 2011 г. започват да пътуват до Източна Европа. Едва 2014 г. се осмеляват да пътуват из Западна Европа“, уточни Грозев.

Той уточни, че разследващите журналисти са запознати с провалите на групата, а не с нейните успехи. Техен шеф е Андрей Верянов, който е генерал и комуникира директно с Кремъл“, каза още журналистът.

Част от тях – 8 души, посещавали често България през 2014 – 2015 г., когато е имало опит за отравяне на Гебрев. След 2015 г. интересът към България отслабва.

Вижте повече във видеото!