Рушащ се храм в дряновското село Големи Българени потресе хората. Снимките на руини от църквата "Рождество Христово" предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи. 

Снимка: bTV
Част от зид сред пущинака в центъра на селото загатва история. 

Зад стена от храсти и дървета откриваме разруха. Че пред нас е светиня, подсказва парче стенопис, извисяващо се във въздуха.

Снимка: bTV

Пътят към храма "Рождество Христово" отдавна го няма. Апостол Матев за първи път от много години се престрашава да пристъпи. Стига до някогашната крипта и се отказва.


"Честно казано, че съм българин и християнин, ме побиват тръпки от недоволство и от не знам какво. Трудно е да се изрази. Това е може би картината на днешна България”, заяви Апостол Матев от Големи Българени.

Снимка: bTV

Покривът на църквата протича още преди десетилетия.

"Бих го отбелязал като 20 години теча, а от 10 е в това състояние", обясни - Апостол Матев.

Храмът "боледува" пред очите на поколения християни, но лек за вярата няма.

Снимка: bTV

"През 2016 година имахме среща с архиерейския наместник на епархията Трявна и Дряново. И отговорът беше - "Хората са църквата. Няма хора, няма църква", каза Михаил Колев, кметски наместник на Големи Българени:

Днес в селото живеят четирима души. В махалите наоколо - 15. За някои от тях храмът е още жив, но в спомените.

"Тя беше една от най- хубавите, но вследствие на незаинтересованост от митрополията всъщност и тя си замина", обясни Ганка Павлова, Големи Българени.

С Великотърновския митрополит Григорий не успяхме да се свържем - най-малкото, за да му кажем, че сред руините се извисява оригиналният над 100-годишен олтар, който все още може да бъде спасен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!