Къде ще отиде опасният серовъглерода от „Химко” и наистина ли ще бъде извозен от България – това тревожи хората във Враца, които се оплакаха, че няма никаква прозрачност по случая.

„Най-притеснителното е това, че всичко е обвито в една изключителна потайност. Щели да извозват отпадъка или продукта, ще се продава ли, ще се съхранява ли и къде отива – бихме искали по-сериозна прозрачност, но това не се случва. В България всичко, което е свързано с политици, е обвито в една такава потайност и непрозрачност. Много ни притеснява къде отива – то може да отиде в друг обект на въпросния собственик”, коментира в ефира на „Тази сутрин” Албена Симеонова, което е председател на Фондация за околна среда и земеделие.

По думите ѝ въпросът е от изключителна важност, защото се касае за здравето на хората.

Милен Стоянов от Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) пък посочи, че е важно да се знае дали става въпрос за отпадък или продукт, защото в двата случая има различни процедури за извозване.

Източването на опасния химикал и прехвърлянето му в цистерни започна вчера под наблюдението на експерти.

Екоактивистите настояват да бъде обявено мястото, до което ще бъде транспортиран серовъглеродът.

От Регионалната инспекция по околна среда и води във Враца увериха, че операцията тече нормално и риск за населението няма.

Чуйте още във видеото.