Благородна кауза обедини жители на малко градче в Русенско. За броени дни те събраха пари за акумулаторна количка на свой приятел.

Жестът им бе провокиран от бездействието на институциите, които отказаха да осигурят единственото превозно средство, с което 31-годишният мъж може да се придвижва.

Снимка: btvnovinite.bg

Синай, когото всичко познават като Светльо, е с диагноза детска церебрална парализа и пожизнен ТЕЛК. Преди 10 години кандидатства за акумулаторна количка, тъй като не може да управлява обикновена заради увреждане на дясната ръка.

"Количка ни беше отпусната, 10 години се заплащаха консумативи. Изчакахме 10-годишния срок, който е по закон, и кандидатствахме отново с ЛКК, абсолютно по същия начин за втори път. Обаче получихме писмо, че ни се обжалва ЛКК. На какво основание се обжалва вече веднъж получена услуга", попита Маргарита Манолова, майката на Светльо.

Старата му количка е напълно амортизирана и той не може да я ползва. Въпреки уврежданията си, младият мъж води активен социален живот.

В Сливо поле, където живее семейството, всички познават Светльо. Когато разбират за проблема, решават да му помогнат. Само за четири дни събират 6000 лв.

От дирекция „Социално подпомагане” в Русе обясниха за bTV, че заради уврежданията на Светльо имат съмнения дали е годен да управлява акумулаторна количка. Затова въпреки положителното становище на ЛКК са поискали второ мнение от ТЕЛК.

От там без лична среща с младия мъж, само по документи, са се произнесли отрицателно. След отказа майката обжалва решението пред НЕЛК, чието окончателно становище ще стане ясно в края на януари

Майката на Светльо е твърдо решена да накара институциите да си свършат работата. Категорична е, че не може човешката съдба да се решава само по документи. А Светльо вече с нетърпение чака новата количка, за да бъде отново сред приятелите си от Сливо поле.