В добруджанското село Соколово живеят хора от 40 националности. Затова то спокойно може да се нарече интернационално село. В него чужденците са близо 400.

Интересът им към Соколово е от 2005 г. Тогава 84 имота се изкупуват от англичани и германци. За част от новите заселници къщите са само за ваканция, за други обаче стават и място за постоянно пребиваване.

Барбара и Стивън напускат Лондон и се установяват в Соколово преди 10 години.

„Аз две години проучвах, защото исках да напусна Великобритания. България отговори на повечето от моите изисквания, когато сравнявах различни държави от ЕС. Мисля, че Соколово е едно от най-добрите села в областта – много красиво, много спокойно, на малко разстояние от морето, близо до летище, перфектно място за живеене“, казва Стивън.

Барбара не крие, че понякога големият град ѝ липсва.

От 10 години тук живеят и Вероника и Брус от Америка. Запознали се  покрай работата в атомната централа в Козлодуй, а по-късно станали и семейство. Компания на семейството по време на пандемията прави кучето Джо.

„Има препитание  за населението покрай тях. Доста запустели дворове и къщи станаха прекрасни домове, където хората живеят. Даже започнаха да гледат домати, краставици, докато нашите жители те прекратиха, защото нямат време от работа“, коментира кметът на с. Соколово Исмаил Исмаилов.
    
Като във всяко село и тук не липсват проблеми – нередовно водоподаване, спиране на тока, особено през зимата и неасфалтирани улици вътре в селото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!