Между 5 и 7 години щe e подготвителният период за новия 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ със закупеното за „Белене“ оборудване. В този период се включват и преговори за финансиране, съгласуване с ЕК като разходи и нормативи. Това каза в „Тази сутрин“ енергийният експерт Иван Хиновски.

„Първо трябва да бъде избран и назначен един управленски екип, който трябва да подготви много неща, като например мрежови график. Трябва да информираме „Росатом“ за намерението, трябва да получим отговор дали иска. Никой не знае „Росатом“ иска ли да работи с „Уестингхаус“. В един такъв проект всичко спира, не можем без руския главен инструктор да започнем“, коментира той.

По думите му трябва да се влезе в контакт с инвеститорите. Управляващият комитет трябва да се заеме, защото може да имат претенции за компенсиране на щети.

„Трябва да е ясно, че тази нова мощност е необходимо да е нова ядрена централа, отделна от АЕЦ „Козлодуй“. А ЕК няма да допусне смесване на цени. Т.е. смесване на разходи между старите реактори - 5-и и 6-и, и новата мощност. Трябва да бъде представено като ново дружество", обясни експертът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!