Хиляди вярващи се събраха за литийното шествие от Бачковския манастир, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица. Тя бе изнесена от храма след 8 часа.

Поклонниците вървяха и пееха по черния път до мястото, където според преданията иконата се е явила чрез огън на две овчарчета, след което е прибрана в манастира. 

Снимка: Ладислав Цветков

Най-старото литийно шествие у нас се случва веднъж в годината на втория ден от Великден. Вярва се, че тогава силата на иконата е най-голяма.

Всички, които днес се докоснаха до образа на майката на Исус Христос, казват, че чудото й ги застига.

Молитвите на всички миряни са отправени към чудотворната икона на Св. Богородица, обкована в сребърна ризница и се съхранява в малката църква на Бачковския манастир.

Снимка: Ладислав Цветков

В обителта пристигнаха хора от цялата страна, за да поставят цвете и червено яйце пред лика на Богородица с молитва към нея.

По традиция някои прекарват нощта тук и на сутринта заедно извървяват пътя от манастира до местността Клувията с иконата на ръце, където според поверието е била скрита.

Снимка: Ладислав Цветков

Точното име на иконата е "Св. Богородица Умиление". Тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 г. Според легендата иконата преди векове е укрита в Клувията от монаси и след много години по излъчваната светлина е открита от две овчарчета.

Тогава е върната в манастира, но изчезва оттам и отново е намерена в същата местност. Това се повтаря три денонощия. Накрая след съновидение на един от монасите иконата е поставена от дясно на входа на църквата, така че всички да минават край нея.

Снимка: Ладислав Цветков

Всяка година на втория ден от Великден, понеделник, украсена с венец от цветя летящата икона се изнася от монасите и с литийно шествие се отнася от манастира до местността Клувията.

Снимка: bTV

В местността има параклис, пещера и аязмо. Литийното шествие е изографисано на стена на Бачковския манастир през 1846 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!