Хиляди кубични метра питейна вода се изливат край поморийското село Лъка. Въпреки многократно подаваните сигнали от местните жители, ВиК дружеството твърди, че проблем няма.

Снимка: btvnovinite.bg

Местният жител Димитър Германов недоумява защо тече вода около селото, тръгва да търси източника и така стига до водоемите за разпределяне на питейните нужди.

Снимка: btvnovinite.bg

"Виждам, че водата тече. Уверих се, че каналът върви до горе, до водоема, догоре където е питейната вода, дерето е сухо, няма откъде да идва вода в язовира.", разказва Германов.

Водата тече в частен имот, ограден с телена мрежа и после се излива директно в язовира.

"Нехайство за мен, някой не си върши работата както трябва, нехайство.", определя случващото се Германов.

Водата стига до село Лъка от полупразния язовир Камчия.

"Питейна вода, то си личи, че е питейна вода, идва от горе, от канала, който идва от Камчията. Някакви пропуски има там, какви са не ги знам, надолу си тече и заминава в герена... Язовира, не знам там каква е играта, нормално ли е, имат ли разрешителни?!", разказва друг местен жител Неделчо Неделчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Язовирът е частен, направен с цел зарибяване, собственикът Николай Колев призна, че сам е отклонил водата.

"От 30 години тази вода си тече и не знам откъде е, нямам представа откъде е, просто ние сме хванали част от нея вода и сме я пуснали в язовира, а другата част се изтича по дерето.", казва Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

"Доколкото знам от водомайстора, тази вода идва от водоемите, които разпределят по направление Поморие-Сарафово и това е водата от Сарафово, аз лично съм писала докладна.", казва кметският наместник на село Лъка Жасмина Димитрова.

От 2 януари кметският наместник подава сигнали, но в централата на ВиК-Бургас научиха от екипа ни за проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

"След направена проверка от служители на ВиК-Бургас на място е установено, че аварии или теч по мрежата, която се стопанисва от дружеството, няма.", казва Десислава Атанасова, говорител на ВиК-Бургас.

Според кметския наместник на село Лъка Жасмина Димитрова, изпратеният от ВиК "водомайстор" също не знаел какъв е проблема, "сигнализирал и дотам", но и той знае, че "водата е от тази, която отива за Сарафово".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!