Вече трета седмица броят на заразените с COVID-19  се увеличава, повече са и хоспитализираните – това е сериозен проблем, коментира в „Тази сутрин“ депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов. По думите му има ръст и при заразените медици, а това може да доведе до ситуация, при която да няма кой да лекува болните в областните центрове. 

„Вирусът не е променил по никакъв начин своето поведение и заболеваемост. Промени се поведението на българските граждани. Облекчаването на мерките доведе до увеличаване на броя за заболелите и заразените. Наблюдава се освен клъстерното разпространение – и дифузно“, заяви народният представител, който се излекува успешно от коронавирусна инфекция. 

Адемов коментира, че носенето на маски в парламента не трябва въобще да се коментира, защото това е публична сграда със специален пропускателен режим. „Аргумента на колегите, които са без маски е, че не са осигурени всички мерки, които са разписани в заповедта на министъра, например разстоянието от 1,5 м. Народните представители трябва да бъдат пример за своите избиратели и в случаите, в които нарушаваме разпоредбите – няма как да няма напрежение“, допълни той. 

Депутатът допълни, че около 10 негови колеги идентифицирани от РЗИ, че са без лични предпазни средства в пленарната зала и най-вероятно ще бъдат глобени. 

Той коментира, че безработицата вследствие на корона вируса може да се преодолее, а мерките на правителството действат. „Най-засегнатите в сферата на туризма и транспорта са подкрепени с комбинирани мерки, освен „60/40“, могат да се възползват и от ОП „Развитие на човешките ресурси“, уточни Адемов.