„За Северна Македония компромис не може да има. Не може да има гаранции от страна на втора или трета страна или на Европейския съюз. Трябва да бъдат изпълнени условията от страна на Северна Македония, защото ние защитаваме интереса на България“, заяви Борислав Гуцанов от БСП в „Тази сутрин“.

Той лично и БСП ще гласуват против вдигане на ветото, ако коалиционните им партньори се опитат да премахването.

Според него не трябва да се отива към нови избори в тази ситуация и се надява  между ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” няма да се повтори при вота на недоверие на правителството.

Гуцанов обаче не разчита „Възраждане” да промени позицията си, както се заговори вчера. По думите му е възможно подкрепата да дойде по-скоро от депутати, които осъзнаят, че не трябва да се тръгва към нова поредица от избори.

„Оптимист съм и смятам, че наистина ще има здрав разум и ще продължи това Народно събрание да изпълнява своите функции и правителството да изпълнява своите функции“, каза Гуцанов.

Според него може да се наложи ремонт в кабинета: „Това е нормално да се направи и да се случи, но не можеш да хвърляш държавата в толкова тежка ситуация в още по голямото неизвестно“.

Гуцанов изрази и дълбока благодарност на самия Никола Минчев за изключително достойното поведение. „Той дори гласува „въздържал се” за отстраняването си”, каза депутатът от БСП.

Благодарност беше изказана и на протестиращите,  които се събраха вчера пред парламента за да подкрепят отстранения председател Никола Минчев и правителството на Кирил Петков. 

По правилник дебата за вота на недоверие не може да се проведе в неделя, защото вече приета програмата на Народното събрание за тази седмица, посочи Гуцанов.