Половин България вече е в грипна епидемия. От вчера противоепидемични мерки влязоха в сила в Ямбол и Велико Търново, а от днес – в Перник и Шумен. От утре в грипна епидемия е и Хасково. Такава има също така в Пловдив, Смолян, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Пазарджик и София-област.

Големият въпрос за повечето родителите е: Къде е обявена грипна ваканция? Такава ще има в Бургас – от утре до 6 февруари децата там няма да ходят на училище. В Ямбол и в София-област пък учениците ще минат на онлайн обучение до 7 февруари.

По-рано, по искане на Регионалните здравни инспекции, бяха издадени заповеди за дистанционно обучение и в областите Варна, Пазарджик и Перник. А родителите в Ямбол продължават да са недоволни заради задължителния сутрешен филтър, което налага висенето на опашка.

„До напрежението се стигна, защото бях сам, но днес в провеждането на филтъра се включи и медицинската сестра. В рамките на 5-10 минути в училището дойдоха около стотина деца и затова процесът се позабави. Наложи се родителите и децата да изчакат“, обясни д-р Чавдар Желязков, който вчера трябваше да измери температурата на близо 900 деца в училище ОУ „Любен Каравелов“ в Ямбол.

„Вчера много от родителите бяха решили да изпратят децата си до самия вход на училището и това доведе до неприятно струпване на твърде много хора. Днес обаче родителите не бяха допуснати до двора на училището, което улесни преминаването на децата и не им се наложи да изчакват в студа“, обясни зам.-директорът на училището Диана Вълева.

Организацията е подобрена, но въпреки това вчера следобед училищата са получили новата заповед на РЗИ-Ямбол за прекратяване на присъственото обучение и преминаването към онлайн. Диана Вълева не очаква да има напрежение и недоволство от страна на родителите, защото учителите имат опит в провеждането на дистанционните уроци.