Сигнал за закъсняла линейка в София. Медицинският екип на Спешна помощ е бил извикан заради мъж, получил епилептичен припадък на улицата. Линейката пристига след 25 минути, но се оказало, че е за друг случай.

Съдия Методи Лалов е сред свидетелите и оказва първа помощ на пострадалия. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях на няколко метра, забелязах човек, който получи епилептичен припадък, падна и си удари много лошо главата. Оказахме първа помощ и веднага беше подаден сигнал на 112. Описахме ясно и точно местоположението на пациента, казахме за какво става въпрос. След като премина първоначалният шок, започна дългото и тягостно чакане”, каза магистратът.

Лалов разказа, че е пристигнал екип на Спешна помощ, но той е бил за друг случай.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Обясниха ни, че са по друг сигнал и нямаше реакция от тяхна страна. Линейката не изглеждаше да бърза – нямаше и една дума, с която да ни насочат дали правилно реагираме в ситуацията”, допълни Лалов.

Свидетелите на инцидента подават и втори сигнал на спешния телефон. Те са категорични, че адресът е бил подаден коректно.

Малко след това близки на припадналия мъж го отвеждат. Линейка за този сигнал все още не е пристигнала. Според справка от GPS-а, спешният екип минава покрай адреса, но не вижда паднал човек, прави обиколка в опит да го открие.

От Спешна помощ обясняват, че забавяне в комуникацията между телефон 112 и спешния център има често. Затова има разлика между часовете, в които е подаден сигналът и времето, за което линейката пристига на адрес.