Градинка в двора на стар столичен блок се превърна в „зелената зона”. Блокът на улица „Богдан” 20 е от 70-те години. Дело е на тогавашния комбинат „Кремиковци”. Досега обаче градинката на блока винаги е била безплатна за паркиране за живущите.

„Към този момент мястото, заедно с прилежащите дворни части към тази сграда, тя е 8 етажна и са 4 входа, е публична общинска собственост. Ние нямаме данни за това, че тази сграда, заедно с прилежащите, е частна общинска собственост”, посочи Васил Цолов, кмет на район „Оборище”.

Живущите на улица Богдан №20 обаче, не смятат, че е редно да плащат за „зелената зона”, затова тук ще бъде поставена бариера: „Не е редно, още повече, че няма нито едно обособено място. Вижте какви са дупките, това не може да е „зелената зона”, това е пустинна зона”.

„Ще сложим ограда с една бариера. Това го знаят и от община „Оборище”, знае се и от НАГ. Но докато стигнем до проекта, този проект трябва да се одобри с оградата и бариерата от община „Оборище”, посочиха запознати със случая.

Според кмета на общината, той вече е свършил своята работа, затова жителите да могат да ползват градинката: „Някога, тоест в най-скоро време, този имот ще стане частна общинска собственост, за да могат този терен те да го използват и поддържат. Ние дори сме им показали къде могат да си сложат бариера, така че да могат да си осъществяват контрол на достъпа само за тях”.

Срок за изпълнение на казаното засега няма. А молбата на живущите в блока е от Центъра за градска мобилност да не им налагат глоби.

Докато проблемът не се реши окончателно, дворът на блока ще остане „зелената зона”, а притежателите на автомобили заплашиха, че няма да плащат наложените им глоби.